Зазвичай, коли йдеться про менструальний цикл, можемо назвати хіба його середню тривалість за останній період, середню кількість днів крововиділень (менструації), наскільки рясними вони бувають і чи цикли останнім часом були регулярними. Але чи знаємо як виглядає менструальний цикл у нормі і що, власне, є його суттю, центральною подією? Що треба знати про місячні цикли жінки у різному віці, хоча б із найважливішого?

Як правильно називаються фази менструального циклу

До слова, нерідко в жінок є чимало плутанини з назвами фаз менструального циклу.

 

Їх усього дві і розділяє їх овуляція – момент виходу зрілої яйцеклітини, готової до запліднення, із фолікула у яйнику. Овуляція – центральна подія у кожному циклі в нормі. Заради овуляції, по суті, і відбувається весь цей процес, який і називаємо менструальний цикл – циклічно регулярно, від часу статевого дозрівання дівчинки і до періоду менопаузи дорослої жінки. Здорова жінка репродуктивного віку (умовно 15-49 років) готова до запліднення щомісяця, адже у неї щомісяця в яєчнику дозріває яйцеклітина.

 

Упродовж кожного місячного циклу статеві гормони в жіночому організмі змінюють один одного. Тому у різні дні циклу ми живемо з різними відчуттями у тілі, з іншою поведінкою та емоційними потребами. Фізіологія жінки та її плідність циклічні як сама природа.

 

Різною є і здатність жінки до зачаття: дні менструального циклу, коли ймовірність зачаття найвища, змінюються днями, коли завагітніти неможливо. Це так само, як і в природі – є періоди цвітіння, плодоношення і є час спокою, відпочинку. Щомісяця жінка наче проживає свою зиму, весну, літо та осінь.

 

Дні місячних – це «зима», коли природа відпочиває, занурившись глибоко сама в себе. Жінка може відчувати себе розбитою, знесиленою, у невеселому чи навіть депресивному настрої. Але це вдалий час для планування, коли варто налаштовуватись на здійснення задуманого у подальші дні.

 

У природі за похмурою зимою незмінно слідує юна весна. Так і в місячному циклі жінки: минає час «зимової скорботи», приходить весела «весняна пора». Починають діяти гормони естрогени. Їх виробляють фолікули яйників, в яких дозрівають кілька яйцеклітин, одна з яких незабаром вийде під час овуляції. У ці «весняні» дні настрій піднімається, жінка стає життєрадісною, товариською, грайливою, легкою на підйом, здатною на великі справи. Все вдається швидко і без надзусиль.

 

Отож, від першого дня менструації до дня овуляції триває перша фаза циклу. Її синоніми:

  • Перша фаза
  • Естрогенова
  • Передовуляційна
  • Низьких температур
  • Фаза привабливості, грайливості
  • Фолікулярна
  • Проліферативна

 

Подібно як у природі на зміну квітучій весні приходить спекотне літо, коли дозрівають плоди, так і в організмі жінки починаються «літні дні» циклу, які є періодом найвищої потенційної плідності (зачаття найбільш імовірне). Гормони естрогени активно «працюють» зсередини організму жінки на її зовнішню привабливість. Легкість у спілкуванні, відкритість, чуттєвість – ось що відрізняє нас в ці благословенні для зачаття дні. Такий період в нормі є у кожному менструальному циклі. Зазвичай, його тривалість близько тижня. У дні, що межують з овуляцією, природа міняє поведінку та емоційні і тілесні потреби жінки, аби максимально збільшити шанси на зародження нового життя!

 

Наприкінці літа в природі завершується період плодоношення і збору врожаю. Так і в організмі жінки плідні «літні» дні змінює золота «осінь», коли «влада» переходить до рук іншого статевого гормону – прогестерону – і триває близько двох тижнів. Саме стільки організм жінки чекає відповіді на питання – відбулося запліднення чи ні. Весь цей час у тілі тривають приготування до можливої ​​вагітності. Готується не тільки матка, але й усі органи і системи організму.

 

Цими днями жінка відрізняється особливим «осіннім» настроєм. Вона спокійна, врівноважена, «гніздиться» як пташка. Прогестерон здійснює в організмі роботу «турботливої ​​матері». І якщо зачаття відбувається, то він упродовж вагітності стає справжнім ангелом-охоронцем маленького немовляти.

 

Якщо ж яйцеклітина-«наречена» не дочекалася сперматозоїда-«нареченого», то вона швидко гине. Відтак, у жінки починаються дні абсолютної післяовуляційної неплідності, які триватимуть до початку нового циклу.

 

Від овуляції до кінця циклу, тобто до початку нової менструації, триває друга фаза. Її синоніми:

  • Друга фаза
  • Прогестеронова
  • Післяовуляційна
  • Високих температур
  • Фаза материнства, “гніздування”
  • Лютеїнова
  • Секреторна

Тривалість менструального циклу в нормі

Традиційно вважають, що один менструальний цикл (від першого дня менструації до першого дня наступних місячних) складає 28 днів, а його друга, післяовуляційна фаза (від дня овуляції до наступних місячних) – 14 днів. І хоча насправді тут існує чималий допустимий часовий розкид (тривалість нормального циклу – 21-35 днів, а післяовуляційної фази – 10-16 днів), саме показники “28/14” у медицині вважають “стандартними” і на них, наприклад, ґрунтується класичне планування вагітності, алгоритми більшості мобільних додатків “для жінок”, рекомендації лікарів, схеми КОК (комбінованих оральних контрацептивів) чи гормональної замісної терапії тощо.

 

Тривалість і менструального циклу, і післяовуляційної фази в усіх жінок дещо різна і залежить від віку, індексу маси тіла, різних психологічних аспектів, балансу активності і відпочинку й інших складових способу життя. В однієї і тієї ж жінки ці показники теж можуть відрізнятися – із місяця до місяця та у різні періоди життя.

 

Відтак, загальноприйняті “стандартні” рамки “28/14” некоректні й орієнтуватися на них для діагностики менструального циклу чи для надійного визначення днів можливого (і неможливого) зачаття не можна.

 

Гінекологиня Ірина Жгарьова в одній із своїх відео-лекцій називає такі медичні норми менструального циклу:

  • Тривалість менструального циклу (від першого дня менструації до початку наступної) – 24-38 днів
  • Допустима різниця між найкоротшим і найдовшим циклом жінки упродовж 1 року – до 7 днів
  • Основний критерій нормального циклу – відбулася овуляція (цикл овуляторний)
  • Кров’янисті виділення (власне менструація): 2-7 днів (без кровомазань), із кровомазаннями (перед та після менструації включно) – 8 днів
  • Важливий критерій – самопочуття
  • Нормальна друга, післяовуляційна фаза (від дня овуляції до наступних місячних) – 14 плюс-мінус 2 дні. Нижня норма – 10 днів, верхня норма – 16 днів.
  • Упродовж одного року 1-2 місячні цикли можуть бути без овуляції (ановуляторний проміжок), у жінок віком від 35 років таких “ановуляторних” циклів може бути і більше.

Коли менструальний цикл вважають нерегулярним

Часто жінки вважають свої місячні цикли нерегулярними, помилково вважаючи, що менструація завжди має починатися, до прикладу, 25-го числа, або ж сподіваючись, що між місячними завжди має бути рівно 28, чи, скажімо 26 днів.

 

Як уже зазначалося, цикли вважають нерегулярними, якщо тривалість найкоротшого і найдовшого циклів за останній рік відрізняється на 10 днів і більше. Зустрічається і думка, що цикли нерегулярні, якщо упродовж одного року їх було менше 8-ми.

 

Насправді ж, жінка має відслідковувати інше – чи регулярні в неї овуляції. Адже навіть у так званих “ановуляторних” циклах (циклах із ановуляторними проміжками) врешті приходить “менструація” – зазвичай, приблизно в очікувані дні, інколи з певною затримкою або ж, навпаки, трохи раніше, та із подібною на звичайну тривалістю та інтенсивністю крововтрати.

Дні в менструальному циклі, коли можна завагітніти

Вчені стверджують, що репродуктивний період у жінок XXI століття триває 35-38 років, протягом яких жінка має близько 450 менструацій. Однак, за все життя жінка в середньому має дві вагітності.

 

Аби уникнути невчасної вагітності або, навпаки, збільшити шанси завагітніти, радять ретельно стежити за власним місячним ритмом і навчитися самостійно визначати свої плідні і неплідні дні у кожному менструальному циклі. У цьому питанні я можу вам допомогти, навчивши симпто-термальному методу розпізнавання плідності.

 

Зголошуйтесь на ознайомчу онлайн-консультацію через форму. Пишіть сьогодні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *